Қазақстан ғылымы

«BalQymyz» сусыны – жаңа ұлттық бренд

29.06.2023

1040



С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің ғалымдары дәстүрлі қазақстандық өнімдер – қымыз бен бал негізіндегі «BalQymyz» бірегей сусынын жасап шығарды. 

«BalQymyz» – экологиялық таза және тағамдық құрамы толық отандық бренд өнімдері негізіндегі сусын. BalQymyz технологиясы бие сүті мен балдың бірегей қасиеттерінің арқасында биологиялық құндылығы жоғары өнім алуға мүмкіндік береді, ашытылған сүт өнімдерінің ассортиментін кеңейтеді, сонымен қатар мал шаруашылығының экономикалық дамуына қосымша мүмкіндіктер береді.  

BalQymyz сусынының артықшылығы сол, онда консерванттар, химиялық тағамдық қоспалар (табиғи қымыз және гүл балы) жоқ. Сусын сүттің басқа түрлерін қоспай, аз ғана ингредиенттермен (қымыз және бал), табиғи, таңдалған қымыздың түрінен қол жетімді және қарапайым технологиялық үрдіспен дайындалады.  

Сусынды алу үшін Шығыс Қазақстан облысының Катонқарағайда өндірілетін жоғары сортты отандық бал «түрлі шөп» және органолептикалық көрсеткіштері жоғары (сүтті ақ, біртекті, газдалмаған, бөтен дәмі мен иісі жоқ), физика-химиялық (титрленетін қышқылдығы 92,3 ± 1,9611°Т, қышқылдығы белсенді рН 3,7±0,3926, майдың массалық үлесі 1,9±0,2814%, ақуыздың массалық үлесі 3,08±0,3582%, көмірсулардың массалық үлесі 16, 2±0,8216%, спирттің массалық үлесі 2±0,8216%, спирттің массалық үлесі 2±2 ±6%, улы элементтер мен радионуклидтер қалыпты шектерде) қымыз пайдаланылады. Балға оңтайлы концентрация таңдалды – белгілі органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштері бар 5% және 100% қымыз. 

Органолептикалық көрсеткіштері бойынша «BalQymyz» – көбікті субстрат, кілегей түсті, сүттей аппақ, біртекті консистенциялы, аздап газдалған, қышқыл сүтті күші орташа, дәмі тартымды, табиғи балдың хош иісі бар сусын. 

Қымыз үлгілерін дегустациялау қорытындысы бойынша ол ең жоғары 9,0 ± 0,1 («өте жақсы») баллға бағаланды. 

Сусынның витаминдік құрамында А витамині (68%), В2 витамині (26%), В5 витамині (21%), В6 витамині (57%) бар. Осылайша, витаминдік құрамына сәйкес сусын нығайтылған. Сусын мен қымыздың аминқышқылдық құрамын салыстырмалы талдау, жалпы алғанда, глутамин қышқылының 8%-ға, лейцин мен изолейциннің 5%-ға, лизин мен триптофанның 4%-ға жоғарыға қарай айтарлықтай өзгерістері бар екенін  көрсетеді. 

Ғалымдар Қазақстан Республикасының Ақмола облысында «Көкше» өңірлік оңалту орталығы мен «Бурабай» балалар орталығы сияқты оңалту орталықтарын енгізе отырып, денсаулық сақтау мекемелеріне «BalQymyz» энергетикалық сусынын санитарлық бағалау және пайдалану бойынша ұсыныстар әзірледі.  
 

«« | »»
Соңғы жаңалықтар