Испанияның Ұлттық зерттеу кеңесінің (CSIC) ғалымдары өсімдіктерді құрғақшылықтан қорғайтын жаңа молекула жасағанын хабарлады. Инверттелген цианобактин (iCB) деп аталатын бұл молекула өсімдіктердің су тапшылығына реакциясын реттейтін табиғи өсімдік гормоны — абсциз қышқылының (ABA) механизмін қайталайды. Зерттеу Molecular Plant журналында жарияланды.
iCB қосылысы өсімдіктің құрғақшылыққа төзімділік механизмдерін іске қосады, атап айтқанда жапырақтардағы устьице деп аталатын ұсақ тесіктерді жабуға көмектеседі. Бұл су жоғалтуды айтарлықтай азайтады. Осындай тәсіл өсімдіктерге қатты құрғақшылық жағдайында да тіршілігін жалғастырып, өнімділігін сақтауға мүмкіндік береді.
Зерттеу авторларының айтуынша, iCB табиғи ABA гормонына қарағанда тиімдірек, себебі ол өсімдіктегі рецепторлардың кең ауқымын белсендіреді. Соның нәтижесінде жан-жақты әсер береді: жапырақ арқылы су жоғалтуды азайтып қана қоймай, тамырларды қорғауды күшейтеді әрі олардың ылғалға қарай өсуіне ықпал етеді. Қызанақ өсімдіктерімен жүргізілген тәжірибелерде iCB бар жапырақ бүрку ерітіндісі күшті құрғақшылықтан кейін фотосинтездің қалпына келуіне көмектесті. Алдын ала зерттеулер бұл қосылыс бидай мен жүзім сияқты басқа да дақылдарға тиімді болуы мүмкін екенін көрсетті.
Қызанаққа жүргізілген тәжірибелерде iCB-ді шашу қатты құрғақшылықтан кейін фотосинтездің қалпына келуіне көмектесті. Алдын ала зерттеулер бұл қосылыстың бидай мен жүзім сияқты басқа да дақылдар үшін тиімді болуы мүмкін екенін көрсетті.
Дереккөз: https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=21517
Фото: Isaaa.org