С.Д. Асфендияров атындағы Қазақ ұлттық медицина университетінің ғалымдары адам ағзасынан әртүрлі табиғаттағы токсиканттарды кетіру үшін құрамында пектині бар сүт өнімдерінің рецептері мен технологиясын жасауда.
Қазіргі уақытта адамзаттың алдында тұрған көптеген проблемалардың ішінде бірінші орында қоршаған ортаны әртүрлі химиялық заттармен – техногенез өнімдерімен ластау проблемасы тұр. Олардың арасында ауыр металдар маңызды орын алады. Қоршаған ортаның ластануынан және адам ағзасына ауыр металдар мен радионуклидтердің артық мөлшерінің түсуінен туындайтын бұл мәселені шешудің бір жолы – детоксикациялаушы әсері бар, құрамында пектиндері бар, ең көп қолданылатын сүт өнімдерін жасау.
Сүттің сапасы мен ірімшікке жарамдылығын зерттеу Панфилов, Кербұлақ, Кеген, Райымбек аудандарының сүтінен йогурт, ірімшік және балмұздақ жасауға, ал қалған басқа аймақтардың сүтін басқа сүт өнімдерінің технологиясын өндіруде пайдалануға болатынын көрсетті.
Ғалымдар қызылша пектин концентратын пайдалана отырып, йогурт, ірімшік және балмұздақ дайындаудың рецептері мен технологиялық режимдерін әзірледі. Құрамында пектин бар сүт өнімдерінің биохимиялық сипаттамалары мен тағамдық қауіпсіздігі анықталды. Құрамында пектин бар йогурттарды 4±2 °С температурада қауіпсіз сақтау мерзімі 10 күн, құрамында пектині бар жұмсақ ірімшіктер - 15 күн, пектиндері бар қатты ірімшіктер - 30 күн екені анықталды.
Сүт өнімдеріне енгізілгенде қорғасын мен кадмийдің (тамақ өнімдерінің және қоршаған орта объектілерінің басым ластаушы заттары) төмен эфирленген пектинді бекіту қабілетін анықтау үшін клиникалық емес сынақтар жүргізілді.
Құрамында пектин бар сүт өнімдерінің өндірістік сынақтары «Смак Фирма» ЖШС базасында жүргізілді. Ғылыми зерттеулердің нәтижелері бойынша өндірістік сынақтар төмен эфирленген қызылша пектинін қолдана отырып, құрамында пектині бар йогурттар, ірімшіктер мен балмұздақты өндіру бойынша технологиялық операциялардың реті мен параметрлерін белгілеуге және нақтылауға мүмкіндік берді.
Сынақ нәтижелері ішкі ағзалар мен бұлшықеттер мен жамбас сүйектеріндегі ауыр металдардың мөлшерін азайту үшін төмен эфирленген пектиндерді қолданудың тиімділігін көрсетті.
Құрамында пектин бар СТ АҚ 990840000359-01-2022 йогурттар, СТ АҚ 990840000359-02-2022 жұмсақ ірімшік, СТ АО 990840000359-03-2022 пектинді қатты ірімшік, СТ АО 990840000359-03-2022 балмұздақты жасау стандарттары әзірленді.